Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

Najjeftinije grejanje klimom

Jedan od najjeftinijih, a ujedno i najefikasnijih vidova grejanja u današnje vreme je grejanje klima uređajima.

Grejanje na gas i klasično grejanje na struju je preskupo, grejanje na čvrsto gorivo prljavo, centalno gradsko grejanje plaćate cele godine za sve manju toplotu koju dobijate.

Klima uređaji troše najmanje struje od svih vidova elektro grejanja (kvarcna, TA peć, norveški radijator, kalorifer, mermerne ploče itd)

Razvojem inverter klima uređaja postignuta je još veća ušteda el.energije i produžen radni opseg grejanja i od -18 stepeni C.

Prednost klima uređaja je što on emituje 3-5 puta veću toplotnu energiju od uložene elektične energije koristeći princip toplotne pumpe (oduzima toplotu iz spoljnje sredine)

Klasični on-off sistemi klima uređaja imaju mogućnost grejanja – dogrevanja do -5 spoljnje temperature i imaju stepen iskorišćenja COP u zavisnosti od energetske klase od 2,8 do 3,5 odnosno na 1 kw uložene električne energije dobijamo 2,0-3,5 kw toplotne energije.

Mane ovih klima su što na nižim temperaturama pogotovu u uslovima velike vlažnosti spoljnja jedinica počinje da ledi i taj led (kada redovnim procesom defrostacije-otapanja klima ne otopi) blokira rad klima uređaja. U uslovima niskih temperatura otežan je i start kompresora klima uređaja pa treba izbeći rad klasičnih klima na temperaturama nižim od -5 stepeni.

Postoji mogućnost povećanja radnog opsega klasičnih klima ugradnjom dodatnih grejnih kablova na spoljnju jedinicu oko saća i oko kompresora čime se otapa led na klimi i podgreva ulje u kompresoru zbog lakšeg starta. Naša firma radi i uslugu ugradnje ovih grejača na klasične klime pa nazovite radi dogovora.

Ovi problemi sa grejanjem su prevaziđeni sa inverter modelima klima uredjaja i sa njima se možete efikasno i jeftino grejati tokom cele zime. Stepen iskorišćenja inverterskih modela COP ide kod boljih modela i do 5.(1kw električne =5kw toplotne snage)

Prednosti grejanja klima uređajem su i efikasno brzo zagrevanje prostorija, mogućnost programiranog uključenja (kod nekih modela i preko smart telefona), nema pepela, prljavštine potrebe za jačim strujnim napajanjem kao kod grejalica, kalorifera, nema izduvavanja staklene prašine kao kod TA peći itd

Postoje osim klasično zidnih i klima uređaji koji su još pogodniji za grejanje a to su parapetne klime (stoje u visini radijatora) koje emituju-izduvavaju toplotu sa poda što je pogodnije jer se topao vazduh penje na gore

Multi sistemima sa više unutrašnjih rešavate problem grejanja i hlađenja većeg stana ili poslovnog prostora sa više prostorija.

Klima uređajima jednim udarcem rešavate i problem grejanja i hlađenja.

Sve više je zastupljeno grejanje objekata toplotnim pumpama ali više o tome u posebnom odeljku-toplotne pumpe.

Slični tekstovi:

Aktuelno / Klima i grejanje / potreban vam je klima uredjaj / razne teme / Saveti