Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

Ugradnja klima uredjaja za grejanje

UGRADNJA KLIMA UREDJAJA ZA GREJANJE

Jedan od osnovnih zadataka klima uredjaja je osim hladjenja u letnjem periodu i grejanje vaših prostorija kako u prelaznom periodu, a isto tako grejanje tokom cele zime.

Klima servis Beogrd -Deltafrigomatic ima iz godine u godinu, kako se razvija svest naših građana, zahteva za ugradnjom klima uredjaja za grejanje.

KLIME I GREJANJE -PRINCIP RADA

Svi klima uredjaji današnjeg doba imaju mogućnost grejanja. Klima uredjaji vrše grejanje radeći na principu toplotne pumpe, tj oduzimajući toplotu iz spoljnje sredine i na taj način klime su vrlo efikasni uređaji koji na osnovu uloženog 1kw električne snage emituju 3 i više kw toplotne snage koju emituju u vaše prostorije koje želite da ugrejete. Klima uredjaji ne koriste pri grejanju nikakve elektro grejače klasičnog tipa koji su pravi gutači el.energije.

Primetili ste verovatno da vaš frižider ili zamrzivač unutra hladi a spoljnja rešetka greje. Na istom principu radi i klima uredjaj stim što kad je na opciji hlađenja unutrašnja jedinica hladi a spoljnja (verovatno ste i to primetili) izduvava topao vazduh, a kad je na opciji grejanja te dve strane praktično zamene uloge pa unutrašnja jedinica greje, a spoljnja duva hladan vazduh. Tu promenu hladjenje –  grejanje vi menjate daljincem izborom pahulje ili COOL za hlađenje odnosno sunce ili HEAT za grejanje.U samoj klimi se tada aktivira tzv četvorokraki magnetni ventil koji preusmerava tok gasa i na taj nacin pada izbor dali de unutrašnja jedinica da nam greje ili hladi.

ENERGETSKA EFIKASNOST KLIME

Klima uredjaj je enrgetski vrlo štedljiv i efikasan jer na osnovu 1kw uložene električne energije on emituje 3 pa i više kw toplotne energije (ostatak energije on oduzima od spoljnje sredine) i na taj način grejanje klima uređajem predstavlja jedan od najefektivnivnijih i najeftinijih vidova grejanja. Koeficijent iskorišćenja klima uredjaja na grejanju se izražave pomodi COP – koeficijenta performanse koji predtavlja odnos uložene električne energije i emitovene toplotne energije. Što je COP veći to je i klima bolja tj. energetski efikasnija. COP tj. energetka efikasnost klime se izražava slovima od A do G pri čemu je A energetski najbolja. Energetaka efikasnost klime zavisi od spoljnje temperature i znatno opada sa padom temperature.  U zadnje vreme se uvodi i takozvani sezonski COP koji nije isti npr. za zemlje toplijim i hladnijim krajevima npr. na Mediteranu ili u Skandinaviji.

PREDNOSTI I MANE GREJANJA KLIMA UREDJAJEM

PREDNOSTI :

-Vrlo brzo ugrejete prostoriju -ne morate ceo dan da održavate temperaturu nego npr samo kad dođete sa posla
-Najekonomičniji vid grejanja -vrlo malo troši el. energiju na 1kw uložene emituje 3 kw toplotne snage. Samim tim to je najjeftiniji vid grejnja
-Nema loženja, pepela, azbetne prašine (kao u TA pećima)
-Nema opasnosti od požara (kao kod peći na loženje, kvarcnih peći itd.)
-Zauzima vrlo malo mesta u stanu, gotovo da vam ne smeta ni zašta
-Klima uređaj Vam služi kad ga instalirate ne samo za grejanje nego ujedno i za hlađenje, odvlaživanje
-Vrlo praktičan u prelaznom periodu kada ne treba grejati preko celog dana nego samo malo ujutru i uveče
-Vrlo konforno korišćenje -upravljanje daljincem iz fotelje ili čak i programirano tajmerom -na koju temperaturu, koja brzina izduvavanja, koji smer izduvavanja
-Vrlo pristupačno početno ulaganje -jeftinije od raznih pedi, uglja, gasa,
-Ne treba nikakva posebna priprema niti zahtevni priključci -samo obična monofazna utičnica

MANE :

-Opada efikasnost sa snižavanjem spoljnje temperature (kod jeftinijih običnih on-off sistema)
-Fiksni tj. nepomični sistem – (mada je klimu isto tako lako moguće premestiti uz pomoć majstora iz sobe u sobu)
-Kvalitetniji energetski efikasniji inverterski modeli su malo skuplji sa cenom (razlika u ceni se kompezuje kvaltetom, energetskom efikasnošću i uštedom -za samo dve godine se uloženi novac vraća)

IZBOR KLIMA UREDJAJA ZA GREJANJE

Klima servis Beograd -Deltafrigomatic Vam nudi i savetuje vrlo velik izbor klima uredjaja za grejanje (naravno ti uredjaji su efikasni i za hlađenje)

Najpovoljniji su klasični on -off sistemi. Njihova osnovna namena je dogrevanje u prelaznom periodu kada je spoljnja temperatura do -5 stepeni celzijusa. Klima uredjaji kojima je namena grejanje treba da budu malo većeg kapaciteta tj. da imaju rezerve snage u odnosu na hladjenje pa tako npr. popularna dvanestica može da posluži za dogrevaje od 30 dao mah ako su uslovi idealni 40 kvadrata.

Klima servis Beograd -Deltafrigomatic Vam nudi i efikasno rešenje ako nemaate dovoljno novca za inverter klima uredjaj, a želite novu ili već postojeću klimu da koristite na grejanju pri nižim temperaturama. U pitanu je ugradnja dodatnog seta za produžetak grejanja na klima uredjaj. Na taj način omogućavate rad standardne klime i na nižim spoljnjim temperatura uz povećan efekat grejanja.

-Najefikasniji klima uredjaji za grejanje su inverter klima uredjaji.Oni troše još manje struje,energetki su efikasniji ,imaju preciznije održavanje temperature i mogu da greju čak i do -18 stepeni celzijusa.

Većina brendova ima svoje inverter modele za grejanje, a medju njima je Vivax, Gree, Midea, LG, Daikin, Mitsubishi, Fujitsu