Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

Zašto klima kaplje ili curi? Zašto kaplje/curi unutrašnja ili spoljna jedinica?

Zašto klima kaplje ili curi? Zašto kaplje/curi unutrašnja ili spoljna jedinica?

 

ZAŠTO KLIMA KAPLJE ILI CURI UNUTRA/SPOLJA?

ŠTA SE DEŠAVA SA KLIMOM KADA KAPLJE ILI CURI UNUTRAŠNJA ILI SPOLJNA JEDINICA?

 

 • Princip kondezovanja vode u klimi

     Voda u klima uređaju se stvara u onoj jedinici koja je hladna. Kada je klima uređaj na hlađenju voda kaplje/curi iz unutrašnje jedinice (spoljna jedinica je tada topla), a kada je klima na grejanju voda kaplje/curi iz spoljne jedinice (unutrašnja je tada topla).

Voda se stvara kao rezultat kondezacije na hladnim cevima, odnosno izmenjivaču/hladnjaku klime. Količina kondezovane vode koja izlazi iz klime zavisi od razlike unutrašnje i spoljnje temperature i vlažnosti vazduha i može biti oko litar vode na sat. Sve preko toga ukazuje da nešto nije u redu sa klimom.

Unutrašnja jedinica ima ispod hladnjaka plastičnu kadicu duž cele klime koja prihvata tu vodu i kondenz crevom je odvodi napolje (u slivnik neke kanalizacione cevi, ako je to zgodno ili u stanu – kupatilo, sudopera). To odvodno kondenz crevo ne mora da ima nikakve veze sa spoljnom jedinicom, već ga usmeravamo tamo gde je to najpogodnije.

Iz spoljne jedinice voda kaplje/curi kada je klima uređaj na opciji grejanja i to na otvor koji se nalazi na dnu spoljne kutije. Na taj otvor se stavlja plastična odvodna lulica na koju se postavi odvodno crevo. Crevo usmeravamo (konstantno sa padom) tamo gde je odgovarajuće, gde nikome neće smetati ili kapljati. Najpogodnije je sprovesti ga u oluk ili slivnik, ali u najvećem broju slučajeva spušteno je do zemlje ili kako već zahtevaju uslovi u zavisnosi od situacije.

 

Medutim, prekomerno curenje vode iz unutrašnje ili spoljne jedinice ukazuje na problem sa klima uređajem, pogledajte dalje u tekstu zbog čega se to dešava.

 

Curenje vode iz unutrašnje jedinice klime

 

Neka od osnovnih pravila kojih se treba pridržavati kod klima uređaja kako voda ne bi curela iz unutrašnje jedinice su:

  • da unutrašnja jedinica bude postavljena u libeli, odnosno ravni, kako kadica unutar nje ne bi imala kontra pad;
  • da odvodno crevo ne bude nigde presavijeno, zapušeno prljavštinom, uronjeno u vodu ili zemlju;
  • da odvodno crevo ima konstantan pad celom svojom trasom (ni u jednom delu na putu od početka/kadice do kraja ono ne sme da bude ravno postavljeno ili da ima uspon).

Najčešći uzroci curenja vode iz klime su: zapušenost kadice ili odvodnog creva (zato bi klimu trebalo redovno servisirati), loš pad/nagib odvodnog creva, loš nagib kadice unutar klime, uronjenost creva u posudu koja je puna vode (zato bi posudu trebalo redovno prazniti) ili uronjenost creva u zemlju (to podrazumeva i saksije za cveće).

Prekomerno curenje vode iz klime se može desiti i ako klima uređaj ima nedovoljno freona, kada unutrašnja jedinica počne neravnomerno da ledi. Pri otapanju te veće količine leda voda iz klime curi sa strane a ne u kadicu.

Isti problem curenja može se desiti i usled veće zaprljanosti filtera ili zaprljanosti ventilatora unutrašnje jedinice.

 

Curenje vode iz spoljnog dela klima uređaja, odnosno spoljne jedinice

 

Kao što smo već naveli, normalno je da voda curi iz spoljne jedinice kada je klima uređaj na opciji grejanja, s tim što se ta voda kroz plastičnu lulicu i kondenz crevo može usmeriti i sprovesti u oluk ili gde je već zgodno u odnosu na zadate uslove. Moramo priznati da je u praksi u mnogim slučajevima teško izvodljivo sprovesti crevo u oluk (ili gotovo neizvodljivo), s obzirom na položaj i nedostupnost samog dna spoljne jedinice, pogotovo na višim spratovima.

Curenje vode iz spoljnog dela klime se može desiti iako je odvod tzv. zimskog kondeza urađen, zato što recimo klima nema horizontalan položaj i otvor na klimi nije na najnižoj tački. Problem može biti i u zapušenosti lulice, lošem padu ili zapušenosti odvodnog creva.

Curenje vode iz spoljnog dela klime može biti i na opciji hlađenja ukoliko je crevo iz unutrašnje jedinice sprovedeno u spoljnu, pa iz nje ide dalje.

Curenje vode iz spoljne jedinice takođe može biti i na opciji hlađenja i to sa priključnih mesinganih ventila spoljne jedinice. Ovi ventili su hladni i sa njih se takođe kondenzuje voda, doduše u mnogo manjoj količini, i to se ne tretira kao kvar već kao normalna pojava.

Mnoge klime imaju plastični poklopac na ventilima koji sakuplja kondenzovanu vodu sa ventila i usmerava je u unutrašnjost spoljne jedinice, pa odatle ta voda ponovo izlazi na otvor spoljne jedinice i usmerava crevom negde gde ne smeta. Eventualno rešenje ovog malog problema, odnosno ukoliko ta mala količina vode pada baš na neko nezgodno mesto i smeta, može biti umotavanje ventila u izolaciju kako bi se smanjila kondenzacija na ventilima. Inače, to se ne radi u redovnom postupku prilikom montaže klima uređaja.

Zimi može doći do zapušenosti odvodnog creva usled zaleđavanja vode.

Mogući problemi se mogu javiti i kada je odvodno crevo sprovedeno u oluk, pa se desi povrat vode iz oluka kada je oluk zapušen i tada je moguće da se čak i u unutrašnjoj jedinici pojavi voda (u ovom slučaju kišnica), čak i kada klima nije uključena ali pada kiša.

 

Curenje vode iz klima uređaja može dovesti do većih problema po samu klimu ili po nameštaj u stanu/kući, zidove i podove u stanu/kući, a na kraju krajeva i do problema sa komšijama, komunalnom inspekcijom i tužbama.

 

Zašto klima kaplje ili curi? Zašto kaplje/curi unutrašnja ili spoljna jedinica?

Za sve ove probleme, a koji se mogu preduhitriti i redovnim servisiranjem klima uređaja,

pozovite klima servis Delta Frigomatic na brojeve telefona: 0641153232 i 0118075096

ili se prijavite online putem maila: deltafrigomatic@gmail.com

Za sva dodatna pitanja, konsultacije ili nedoumice stojimo Vam na raspolaganju!

 

 

 

 

 

Slični tekstovi:

kvarovi i popravke klima / Saveti za kvarove i popravke klime