Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

Klima uređaji i bebe

Klima uređaji i bebe

U ovom tekstu pročitajte da li i na koji način klima uređaj utiče na Vašu bebu, i šta bi trebalo da znamo i činimo kako bi klima uređaj imao korisan a ne štetan uticaj po život i razvoj Vaše bebe ili deteta?

 

Klima uređaji i bebe – deca

   Kao i svaki drugi uređaj,  klima može biti i vrlo korisna ili veoma štetna, u zavisnosti od toga da li se koristi pravilno ili nepravilno. Kao što nećete Vašu bebu voziti u automobilu bez auto nosiljke/sedišta, ili nećete dozvoliti da Vaše dete gleda crtani film na 1 metar od televizora, isto tako ne bi trebalo dozvoliti da klima uređaj izduvava vazduh direktno u krevetac sa bebom ili mesto na kome beba (dete) provodi dosta vremena (npr. ogradica), ili da klima nije redovno servisirana, pa se u njoj nakupilo dosta prljavštine, grinja, bakterija, itd.

Kao i svima nama i bebama veoma smetaju letnje vrućine i sparina. Sa druge strane, zimi volimo da provodimo vreme u toplim prostorijama.

Klima uređaji i bebe

Sigurno već imate neko iskustvo, svoje ili tuđe, o tome koliko se bebe leti, a kada je velika vrućina, unervoze i ne mogu mirno da spavaju, pa tako ni Vi sa njima. Bebina nežna koža se brzo ojeda zbog vrućine i javlja se osip na koži. Beba postaje nervozna, razdrazljiva, što Vama dodatno otežava sve aktivnosti sa bebom. Sa druge strane, znate i koliko je zgodno kada ujutru u hladnim, zimskim danima brzo ugrejete sobu i beba može mirno da se igra i puzi, a uveče pred kupanje, recimo, sa lakoćom ugrejete prostoriju na tempereturu optimalnu za kupanje.

Klima uređaji i bebe

Sve su ovo prednosti korišćenja klima uređaja kada u prostoriji borave bebe ili deca.

Mnogo puta smo imali prilike da montiramo klime po vrtićima, jaslicama, pedijatrijskim ordinacijama, porodilištima, pa čak i na odeljenjima za prevremeno rođenu decu. Ako su na takvim mestima ugradnju klime odobravali doktori koji su najstručniji za pitanje zdravlja beba i dece, zašto ne biste i vi?

 

Pri ugradnji i korišćenju klima uređaja u prostoru u kome boravi beba, trebalo bi se pridržavati određenih pravila:

 

  • Klimu ne bi trebalo postaviti tako da direktno duva u dečiji krevetac ili mesto na kome beba provodi dosta vremena (npr. ogradica);
  • Ne bi trebalo praviti veliku razliku u temperaturi između spoljne i unutrašnje sredine. Sasvim je dovoljno da klima snizi temperaturu za par stepeni u prostoriji, a samim tim će izvući i veliki deo vlage. Vlaga inače smeta svakome od nas pa tako i mališanima, i naravno sa smanjenjem količine vlage u prostoru mnogo se lakše diše te odmah bivamo živahniji i manje nervozni.
  • Klima uređaj vrlo lako uz pomoć daljinskog upravljača možete podesiti na željenu temperaturu, u kom pravcu želite da izduvava vazduh, pa i kojom brzinom – moguće i vrlo tiho, gotovo neprimetno strujanje vazduha.
  • Klima uređaj sam po sebi nije štetan. Štetna je prašina koju klima uvuče u sebe iz prostora, a to je prašina koja je inače uvek prisutna u prostoriji, bez obzira na to koliko se trudimo oko higijene iste. Zato bi klima uređaj trebalo redovno servisirati, odnosno čistiti i dezinfikovati barem jednom u godini, a ukoliko su u pitanju prostorije sa dosta dece i češće od toga – dva do tri puta godišnje.
  • Važno je i redovno prati filtere, a to je nešto što bi trebalo svako od nas da čini barem jednom mesečno.

 

Nadamo se da su ove informacije barem malo pomogle, a ukoliko imate još pitanja/nedoumica oko korišćenja klima uređaja u prostorijama u kojima borave bebe i deca, slobodno nas pozovite, drage volje ćemo podeliti naše višegodišnje iskustvo sa Vama! Do tada,

 

Radosno i konforno detinjstvo svim bebama želi klima servis Delta Frigomatic

 

 

 

Slični tekstovi:

Klima i zdravlje / razne teme / Saveti