Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

Kako se demontira klima uređaj – Demontaža

Demontaža klima uređaja je potreba koja se javlja kada bilo iz kog razloga želite da premestite klima uređaj na neko drugo mesto. Može se desiti da renovirate stan pa vam smeta klima zbog ostalih građevinskih radova, ili da radite fasadu ili izolaciju na kući pa vam smeta spoljna jedinica, ili se pak selite na drugu adresu pa hoćete da ponesete klimu za sobom. Pogledaj na koji način je najbolje izvršiti demontažu klima uređaja:

Kako se demontira klima uređaj – Demontaža

Kako se demontira klima uređaj - Demontaža

 

Demontažu – skidanje klima uređaja bi trebalo uraditi pravilno kako bismo mogli ponovo da je iskoristitmo, te da to bude bez oštećenja i/ili dodatnih troškova. Čak i da se klima uređaj pokvario i da želite da ga zamenite novim uređajem, trebalo bi ga skinuti – demontirati po određenim pravilima, a da Vam ne nanese probleme i štetu.

 

Postupak demontaže – skidanja klima uređaja:

  • Da bi se sačuvao gas – freon u uređaju, klimu bi pre svega trebalo pustiti da radi na opciji „hlađenje“ i sačekati da pokrene spoljna jedinica.
  • Prethodno bi trebalo poskidati na spoljnoj jedinici zaštitne poklopce na ventilima, kao i bočne mesigane čepove.
  • Kada se pokrene spoljna jedinica trebalo bi imbus ključem zavrnuti manji ventil i sačekati 20-30 sekundi da klima sabije gas u spoljnu jedinicu, zavrnuti imbusom veći ventil i onda ugasiti klimu prvo daljinskim upravljačem, pa zatim iz struje. Tim postupkom je freon sačuvan u spoljnoj jedinici.
  • Sledi skidanje cevi sa spoljne jedinice, skidanje kabla, odšrafljivanje spoljne jedinice i pažljivo skidanje jedinice sa zida.
  • Holendere sa cevi bi trebalo iseći nožem za cevi i cevi zapušiti izolir trakom kako ne bi ulazila prljavština u cevovod.
  • Unutrašnju jedinicu bi trebalo otkačiti pažljivo prvo sa donje, a potom i sa gornje strane nosećeg lima na zidu, pa celu jedinicu sa cevovodom skinuti sa zida (nikako ne seći cevi odmah uz unutrašnju jedinicu – tako se javlja oštećenje i klima postaje neupotrebljiva)
  • Instalaciju sa unutrašnje jedinice bi trebalo odšrafiti na mestu sastava (oko 30 cm od klime) ili odseći ako je zavarena, a cevi zapušiti izolir trakom.
  • Sledi skidanje nosećeg lima sa zida i nosača spoljne jedinice, vraćanje svih delova na klimu i pažljivo pakovanje tako da se ne ošteti.

 

Savet: Najbezbednije i najpovoljnije, odnosno najpametnije jeste da za taj posao ipak angažujete profesionalce, jer Vas neko nepredviđeno oštećenje ili povreda može koštati znatno više zdravlja pre svega, a onda i novca i živaca nego što zaista vredi sama usluga demontaže. Uvek ćemo rado izaći u susret sa korekcijom cene ukoliko je to problem.

 

 

 

 

 

 

Slični tekstovi:

montaza klima uredjaja / razne teme / Saveti / Saveti oko ugradnje klime