Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

10 Najčešćih kvarova na klima uređajima

    10 Najčešćih kvarova na klima uređajima

10 Najčešćih kvarova na klima uređajima sa kojima se redovno susrećemo u radu su:

1 – Klima ispušta vodu/curi na unutrašnjoj jedinici

Problem može biti u zapušenom ili presavijenom crevu za odvod kondezata, može biti  da klima ima loš nagib, da kondenz crevo nema dobar pad ili da je napolju uronjeno u posudu sa vodom koja se prepunila, a može biti i da fali freona u klimi, kada unutrašnja jedinica počne da ledi.

Redovnim servisiranjem klime ove probleme možete sprečiti, možete sprečiti da dode do kvara, posebno jer je finansijski isplativije i ulazi u cenu servisa. Ovaj nedostatak klima pokazuje kada radi malo duže, a to obično biva i kada su letnje „gužve“ u poslovima klimatizacije, pa često serviseri ne mogu da postignu i brzo završe svaki problem, a tada su nam klime najpotrebnije.

Više o problemu prekomernog curenja klime smo pisali u tekstu koji možete pročitati na linku:

http://www.klimauredjaji.co.rs/zasto-klima-kaplje-ili-curi-zasto-kaplje-curi-unutrasnja-ili-spoljna-jedinica/

10 Najčešćih kvarova na klima uređajima

 

2 – Klima neće da se uključi/upali uopšte

Ako je dovod struje u redu trebalo bi pre svega proveriti daljinski upravljač (baterije). Problem može biti i prijemnik signala ne elektronici ili sama elektronika unutrašnje jedinice.

 

3 – Klima duva toplo na opciji hlađenja, a kompresor se ne uključuje

Ako se ne uključuje kompresor na spoljnoj jedinici, trebalo bi proveriti da li dolazi struja do kompresora, da li je ispravan startni kondezator za kompresor i, na kraju, da li se kompresor pokvario elektronski ili mehanički.

 

4 – Klima ne hladi, a kompresor na spoljnoj jedinici radi

Vrlo verovatan kvar jeste da nema freona u sistemu, situacija je jasna kada se nakače manometri i klima se pusti u rad na opciji hlađenja. Ukoliko se ispostavi da nema freona, trebalo bi pre svega pronaći mesto curenja. To se radi vizuelno ili stavljanjem sistema pod pritisak, sanira se odnosno zavari, mesto curenja, izvakumira se instalacija i, konačno, sistem napuni freonom po gramaži sa tablice.

 

5 – Klima slabo hladi

Problem je ili u zaprljanosti klime (unutrašnje i/ili spoljne jedinice) ili fali freona u sistemu, a ako je problem od samog početka rada takav odnosno od ugradnje klime, može biti i da je preslab kapacitet te klime za izabrani prostor.

 

6 – Na klimi počnu da blinkaju lampice i ne može da se ugasi pomoću daljinskog upravljača

Problem može biti elektronika, sonda za temperaturu, ventilator unutrašnje jedinice ili kompresor.

 

7 – Klima neće da počne da greje, kompresor na spoljnoj jedinici radi

Vrlo je verovatno da fali freona u sistemu kao u tački 4. ili je u pitanju kvar u magnetnom ventilu.

 

8 – Kada je na grejanju klima stane i upali se crvena lampica

Klima uređaj na opciji grejanja ima u određenom vremenskom intervalu proces otapanja spoljne jedinice, odnosno defrostaciju. Tada se upali crvena lampica i napravi pauzu sa radom unutrašnje jedinice. Proces otapanja-defrostacije je normalan i sastavni deo rada u opciji grejanja i nije u pitanju kvar. Klima će, ako je sve u redu, da počne ponovo da izduvava topao vazduh za 10-15 minuta.

 

9 – Unutrašnja jedinica „cvili“ ili „zveči“ kada radi

Problem može biti u samom motoru ventilatora, u biksni na ventilatoru ili je oštećena sama turbina ventilatora, kada obično klima počne i da se trese.

 

10 – Spoljna jedinica je dosta bučna

Buka može nastati ako ventilator spoljne jedinice kači negde/nešto što ne bi trebalo, može biti da je pokvaren motor ventilatora, može biti da cevi unutar klime kače negde o kućište ili jednostavno buka potiče od samog kompresora.

 

10 Najčešćih kvarova na klima uređajima

 

 

 

 

 

 

 

Slični tekstovi:

kvarovi i popravke klima / Saveti / Saveti za kvarove i popravke klime / servis i popravka klima uredjaja