Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

11 Saveta za montažu klima uređaja

Pogledaj osnovne informacije koje su važne i koje bi trebalo znati pre nego što dođu majstori za ugradnju/montažu klima uređaja – 11 Saveta za montažu klima uređaja:

 • 1. Klimatizujte Vaš stambeni, poslovni i/ili radni prostor na vreme, pre ili posle letnjih vrućina i gužvi. Klimatizeri će moći da izdvoje više vremena za Vas, uklopićete termin kada to Vama odgovara i dobićete povoljnu cenu uređaja i usluga.
 • 2. Odlučite se za ovlašćeni servis sa kojim ćete dobiti profesionalnu montažu i legitimno produžavanje garancije.
 • 3. Pravilan odabir mesta za montažu klime je važan korak. Položaj klime bi trebalo da bude takav, naravno u odnosu na date uslove, da izduvavanje hladnog/toplog vazduha pokrije što veći deo prostora, a da klima uređaj ne duva direktno u Vas, kao i da spoljna jedinica ne smeta komšijama, odnosno prolaznicima. Pravilnim odabirom mesta za klimu izbegavate trošak premeštanja, odnosno ponovne montaže klime.

11 Saveta za montažu klima uređaja

 • 4. Klima uređaj, odnosno unutrašnja i spoljna jedinica bi trebalo da budu postavljeni u libeli-ravni i čvrsto utiplovani u zid (postoje situacije kada su zidovi krti, pa je potrebno posebno obratiti pažnju).
 • 5. Instalacija-cevovod bi trebalo da bude estetski lepo postavljen, a crevo za odvod kondenzata bi trebalo da bude pod padom kako voda ne bi zastajala i vraćala se unutra. Estetski je lepše, ako postoje tehničke mogućnosti ili ako je stan u renoviranju, instalaciju „utopiti“, odnosno uštemati u zid. Drugo rešenje za estetski lepšu postavku su ukrasne kanalice koje se nameste preko cevi. To jesu dodatni troškovi, ali cene su prihvatljive s obzirom da montaža klima uređaja nije nešto što se radi svakoga dana.
 • 6. Spoljna jedinica na hlađenju izduvava topao vazduh, tako da mislite i o tome (ako je klima, recimo, na terasi).
 • 7. Pri montaži klime instalaciju bi trebalo vakumirati kako bi klima uređaj radio punim kapacitetom i imao duži radni vek.
 • 8. Crevo za odvod kondenzata bi trebalo usmeriti tako da ne smeta prolaznicima, komšijama,…
 • 9. Prolazne rupe u zidu bi trebalo zaštititi i spolja i iznutra, kako bi sve bilo estetski lepše, a i da ne bi ulazili insekti i/ili druge sitne životinje. Spoljni deo instalacije bi trebalo zaštititi od uticaja Sunca i njegovih zraka.
 • 10. Klima uređaj bi trebalo probati na hlađenju i grejanju, upoznati vlasnika sa rukovanjem, mogućnostima i održavanjem klima uređaja, overiti garanciju i kasnije redovno raditi godišnje servise.
 • 11. Pre dolaska montažera poželjno je da usaglasite stavove svih ukućana, pa ako ima potrebe i komšija – zbog buke ili proširenog veša u stanovima ispod Vas ili zbog spoljne jedinice koja će možda smetati komšiji iz nekog razloga. Ukoliko ste u vreme dolaska ekipe odsutni važno je i da odredite ko će se dogovarati sa majstorima, a kako kasnije ne bi bilo nesuglasica.

 

 

 

 

 

 

Slični tekstovi:

montaza klima uredjaja / razne teme / Saveti / Saveti oko ugradnje klime