Pozovi
Početna
deltafrigomatic@gmail.com | profesionalna usluga
Radimo 8-20h svaki dan u nedelji SMS kontakt NON STOP

Saveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasade

Koliko god svi mi želeli da prilikom građevinskih radova u stanu, kući ili drugom objektu nešto ne propustimo ili ne napravimo neku grešku, često se desi da se nešto zaboravi ili previdi. Lepo bi bilo da, kad je već sve puno majstora i prašine, svi radovi budu završeni odmah i da u narednom vremenskom periodu nema ponovnog bušenja i rušenja po stambenom (ili drugom) prostoru. Ono što možete da predvidite jeste gde će se šta nalaziti u prostoru, pa tako i da se ostavi mesto, instalacija i ostali priključci za svaki uređaj u objektu, pa tako i klime.

U ovom tekstu želimo da Vam damo savet kada se radi o klimatizaciji prostora, odnosno objekta, koji je u izgradnji.

Saveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasade

 

1. Predvidite mesto za klimu ili premestite postojeću klimu

Klima je odavno postala obavezan i sastavni deo svakog stambenog, radnog, poslovnog prostora kao što je to i utičnica za struju, telefon, česma za vodu. Ako nemate klimu u prostoru a renovirate ga obavezno predvidite tu mogućnost. Ukoliko imate klimu a smeta vam pri renoviranju ili nije na odgovarajućem mestu moguće je izvrsiti premeštanje celog uređaja.

Saveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasade

 

2. Stan nije klimatizovan? Šta od priključaka ostaviti?

 • Predvidite mesto gde bi klima trebalo da bude (kontaktirajte nas za besplatan savet, pošaljite skicu stana/objekta na e-mail);
 • Ostavite utičnicu za klimu ili barem napojni kabl, poželjno je na poseban osigurač (to se radi da kasnije ne bi kabl „visio“ preko celog zida);
 • Instalacija tj. cevi za klimu ne moraju da se vide po zidovima stana/objekta, već mogu da se ostave u zidu (nije preporučljivo da to radi nestručno vodoinstalater, električar, građevinac, jer su uz svu njihovu dobru volju uglavnom te instalacije budu problematične i pogrešno postavljene);
 • Odvod kondenzata (vode) iz klime zahteva određeni pravac i pad i često ga je problem uklopiti, pa je poželjno da se to crevo postavi u odvod za kanalizaciju u kupatilu ili kuhinji, ili sa padom na krov, ako je potkrovlje u pitanju;
 • U nekim slučajevima je dovoljno ostaviti i jednu veću rupu za prolaz instalacije kroz zid koja se može privremeno zapušiti na krajevima, a sve to se radi da se kasnije ne bi bušilo u već sređenom prostoru, nailazilo na armature i slično;
 • Kako se sve više koriste gipsane table za renoviranje poželjno je provući sve instalacije za klimu pre konačnog zatvaranja gipsa a na mesto gde će se kačiti klima ostaviti ojačanja – profile;
 • Poželjno je ostaviti i nosače spoljne jedinice kako bi se lepo i sigurno učvrstili, pošto zidovi (blok) nekad budu šuplji pa su tada potrebni prolazni ankeri kako bi se učvrstili. Poželjno je ostaviti nosače  pogotovo ako se planira postavljanje demit fasade od stiropora kasnije.

    Saveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasade

 

3. Šta sa postojećom klimom ako se renovira stan?

 • U većini slučajeva klima pri renoviranju objekta smeta i trebalo bi je demontirati i ponovo montirati kada se radovi završe. Najveća greška se pravi ako se klima samoincijativno i na nestručan način skine, pa se desi da se prelome cevi, ispusti freon, polome žabice i slično. Usluga demontaže je mnogo jeftinija od štete koju ćete sami napraviti.
 • Ponekad se desi i da klima nije bila postavljena na odgovarajućem mestu ili se menja raspored prostorija, pa bi je tada trebalo premestiti.
 • Dešava se i da je sve odgovarajuće, samo je potrebno postaviti utičnicu bliže klima uređaju i tada je važno klimu zaštititi najlonom kako ne bi upadala prašina od građevinskih radova u nju i kako se ne bi oštetila.
 • Posle građevinskih radova je poželjno uraditi servis klime kako bi bila očišćena od prljavštine i prašine, kako bi se proverila njena funkcionalnost i dopunila freonom po potrebi.

 

4. Planiranje klime pri novogradnji – Šta bi sve trebalo predvideti?

 • Savremeni klima uređaji mogu da služe kako za hlađenje, tako i kao osnovni i dodatni izvor grejanja koji se pokazao kao najjeftiniji i najefikasniji od svih.
 • Postoje različiti tipovi i modeli klima uređaja pa bi pri planiranju novogradnje trebalo uzeti u obzir i čime će se grejati prostor, da li će to biti klasični zidni split sistemi, kasetne klime (u spuštenom plafonu) ili kanalske klime (izduvne rešeteke iz plafona). Takve klime, kao što su kasetne ili kanalske, je neophodno ranije predvideti u gradnji.

Saveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasadeSaveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasade

 

 

 

 

 

 

 

 •  Kako savremene klime pružaju sve više mogućnosti, sve više ljudi se odlučuje za klimu kao osnovni vid grajanja. Jedna od varijanti su klasični inverterski split sistemi zidnog, kasetnog, kanalskog, parapetnog tipa, kao i multi sistemi sa jednom spoljnom a više unutrašnjih jedinica.
 • Toplotne pumpe su uređaji koji rade na principu klasične klime a imaju visok stepen iskorišćenja – najekonomičnije. Sa 1kw uložene električne energije i uz oduzimanje besplatne energije iz okoline daju toplotnu, odnosno rashladnu snagu i 4-5 puta veću. Ovi uređaji uglavnom greju ili hlade vodu u specijalnim izmenjivačima a takva voda se sprovodi kroz instalaciju podnog grejanja, fan coiler-a ili nisko-temperaturnih radijatora po stanu. U zavisnosti od toga koji ulazni medijum koriste, dele se na toplotne pumpe vazduh-voda, voda-voda i zemlja-voda.  Ovo jesu u startu skuplje investicije, ali su investicije koje se sve više koriste u svetu i kod nas i koje se brzo finansijski „vraćaju“, pa kasnije štede i samim tim bivaju najisplativije.

 

5. Šta bi trebalo raditi sa postojećom klimom kada se radi fasada – izolacija?

 • Kada se radi fasada – stiropor na objektu jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju je i postojeći ili planirani novi klima uređaj. Preporuka je da se spoljni deo klime skine dok se ne postavi nova fasada. Razloga je više, a jedan od važnijih razloga jeste: da bi fasada iza klime mogla lepo da se obradi. Drugi važan razlog je taj da bi između zadnje strane spoljne jedinice klime i zida trebalo da bude međuprostor, odnosno trebalo bi da bude odmaknuta od zida kako bi mogla da uvlači vazduh koji je neophodan za njen ispravan rad. Iz tog razloga bi, umesto postojećih nosača, trebalo postaviti nove koji su duži za debljinu stiropora. Novi nosači bi se utiplovali u zid pre postavljanja stiropora i po završetku fasade bi bio vidljiv samo njihov horizontalni deo na koji klima naleže.
 • Postojeću instalaciju – bakarne cevi bi trebalo pregledati, proveriti i postoji mogućnost, ako su duži i ako su do sada ružno „visili“ preko zida, da se potope u stiropor fasade kako bi sve bilo estetski lepše.
 • Ako je voda iz klime do sada kapljala sa visine, postoji mogućnost da se crevo za odvod vode spusti do dna ili oluka i/ili „potopi“ u izolaciju – stiropor.

 

 Dakle, ako planirate da stavite novu klimu sada ili kasnije ili gradite zgradu sa više stanova: poželjno je barem izbušiti rupe, postaviti nosače, postaviti instalacije gde je to neophodno, ostaviti kanalizacione cevi u demit fasadi.

Kada se sve predvidi pri izgradnji objekta klime će biti u istoj vertikali, bez kapanja vode odozgo, bez narušavanja izgleda zgrade cevovodom koji „visi“ na sve strane. Dobar primer je naselje Belvil, gde je sve unapred isplanirano i gde smo postavljali klime koje su „pod konac“ i naravno imaju odvod vode, pa ne kaplje sa visine. Loš primer je naselje Stepa gde ništa nije predviđeno na vreme i svako postavlja klimu kako mu odgovara, pa se sada vidi šarenilo krivih cevi po fasadi a klime kaplju li kaplju na prolaznike :)

 

Saveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasade

Saveti za klimatizaciju pri gradnji, renoviranju objekta ili izradi fasade

 

 

Ukoliko planirate bilo šta da radite po pitanju klimatizacije dok je objekat u izgradnji, budite slobodni da nas kontaktirate putem e mail-a ili telefonom, rado ćemo vam pomoći besplatnim savetom oko svake zapitanosti ili nedoumice!

 

 

 

 

 

Slični tekstovi:

montaza klima uredjaja / razne teme / Saveti / Saveti oko ugradnje klime